”Jag är jätterädd och vågar inte gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

Många av de småländska vägarna är fulla av långa svarta hjulspår i asfalten efter nattliga aktiviteter med bilar som slirar och förare som leker en livsfarlig lek. Nu vill polisen stoppa buskörningarna.

Spåren syns överallt, både på små och större vägar. Långa svarta hjulspår i asfalten där leksugna bilförare har rivstartat och lämnat efter sig en illaluktande rök av bränt gummi och olja. Spåren slingrar sig över båda vägbanorna och det är enligt Jonas Eek lokalpolisområdeschef vid polisen i Växjö en livsfarlig lek.

Vårdslöshet i trafik

– Det är ett farligt beteende, man kan utsätta sig själv för risker och man kan utsätta andra man möter i trafiken för grova risker. Det här kan handla om vårdslöshet i trafik där man gör ett medvetet risktagande, säger Jonas Eek.

Är ständigt rädd

Familjen Söderberg bor en liten bit söder om Växjö och nära byvägen som ofta brukar användas som racerbana för dessa slirande och sladdande bilar som både skrämmer och stör. Sofia Söderberg är ständigt rädd när hon vistas vid vägen.

– Jag kan inte längre gå ut här, jag är jätterädd. Jag har inte gått ut på vägarna på flera månader, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.