”Jag grät när jag skrev boken”

Publicerad

I helgen släpps boken ”Kära dagbok, jag hatar dig”. Boken är skriven av ölandsförfattaren Sofia Hedman och är baserad på hennes dotters liv som tog livet av sig.

– Jag grät när jag skrev boken. Det har jag inte gjort när jag skrivit mina andra böcker. Ibland börjar jag gråta när jag läser i den också, så det har varit speciellt att jobba med den.

I januari är det sju år sedan Sofias dotter Tammi tog livet av sig 16 år gammal. Under hösten medverkade Sofia i programmet Morgans Mission på SVT och berättade för några av eleverna om det som kan bli en yttersta konsekvensen av mobbning och utanförskap.

”Boken blev som ett terapiarbete”

Sofia Hedman har skrivit ett antal barn- och ungdomsböcker, men det som gjorde arbetet med denna boken så speciellt var att en del av dikter och berättelser som Tammi skrivit finns med.

– Jag behövde skriva boken, den har varit som ett terapiarbete som pågått ända sedan vi hittade dikterna bland Tammis saker efter att hon gått bort.

Hon har valt att vara öppen med att hennes dotter tog livet av sig och pratar mycket om det. Något som går tvärt emot det tabu som ofta omgärdar självmord.

– Jag tror det handlar om att man skäms. Som förälder skäms jag så klart för att jag inte kunde förhindra det som hände. Dessutom har många en stor rädsla för döden. Det är något vi helst inte pratar om.

HÄR KAN DU SÖKA HJÄLP

Mår du dåligt? Det finns hjälp att få.

Du kan till exempel kontakta Nationella hjälplinjen på 020-22 00 60 eller Självmordslinjen på 90101.

Mer om hur du kan få hjälp hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.