Torr telefon blev 55-åringens räddning

Uppdaterad
Publicerad

Liggande i det tolvgradiga vattnet lyckades 55-åringen vägleda sjöräddningen via sin mobiltelefon

En 55-årig man fick problem med sin jolle vid Gate udde, söder om Bergkvara, och innan han hoppade i vattnet ringde han sin vän för att be om hjälp. När hans vän kom ut till båten så låg den upp och ner, men 55-åringen syntes inte till.

Vännen slog larm och ett stort räddningspådrag kallades till platsen: Sjöfartsverkets räddningshelikopter Lifeguard 001 från Ronneby, räddningstjänsten med dykare från Karlskrona, ambulans, polis och sjöräddningssällskapet i Grönhögen och Bergkvara.

En kilometer till land

Klockan var 18.16 på torsdagskvällen när räddningsinsatsen startade.

Drygt en kilometer ut i vattnet låg 55-åringens jolle. När han hoppade i vattnet hade han flytvästen på sig och han hade även tagit med sig mobilen som han lyckades hålla torr.

Mannen simmade in mot land när han fick ett samtal från räddningsledaren. När han gav direktiv till båten om var han befann sig så bröts kontakten. Men man lyckades upptäcka honom och efter en timme i det tolvgradiga vattnet räddades 55-åringen.

Svårt nerkyld

– Han var ordentligt nerkyld, men var vid medvetande, säger Emily Garnheim, pressinformatör hos polisen.

Mannen fördes sedan vidare med ambulanshelikopter till sjukhuset i Karlskrona för vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.