Foto: TT

Kalmar sämst på att använda bilbälte

Uppdaterad
Publicerad

Andelen som använder bilbälte i Sverige är hög. Men Kalmar län sticker ut, andelen män som inte använder bilbälte är hela 19 procent och därmed sämst i landet.

NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, har i samarbete med polisen varit ute och kontrollerat hur många som använder bilbälte. Man har jämfört kön, ålder och län. Unga män i gruppen 18-25 år sticker ut allra mest, endast 81 procent använder bilbälte. I övrigt anses användandet vara högt, framför allt av kvinnor. 97 procent av alla kvinnorna använder bälte och 92 procent av männen.

– Informationsinsatser om vikten av att använda bälte behövs fortfarande. Unga personer är kloka, men de måste ändå upplysas och påminnas om hur illa det kan gå om man glömmer bältet, säger Eleonor Franklin, projektledare NTF.

Polisen gör extra satsning

Sammanlagt har 272.136 kontroller gjorts i hela landet. 6182 av dessa gjordes i Kalmar län och där använde endast 81 procent av männen bilbälte medan 92 procent av kvinnorna. Männens siffra är sämst i landet och kvinnorna hamnar på delad sistaplats tillsammans med Värmlands län.

I Kronobergs län använder 92 procent av männen och 98 procent av kvinnorna bilbälte. I Blekinge är siffran 91 procent av männen respektive 98 procent av kvinnorna, och i Skåne 93 procent av männen och 98 procent av kvinnorna.

Trafikverkets bedömning är att nya bilar med bältespåminnare kommer att på sikt lösa problemet, men ungdomar köper sällan nya bilar. Trots att antalet dödsolyckor utan bälte har minskat de senaste åren, så står dessa ändå för 34 procent av dödsolyckorna vilket anses vara en hög siffra.

– Att använda bilbältet kan handla om skillnaden mellan liv och död. Vid svår olycka minskar risken att skadas svårt vid en kollision med cirka 50 procent med tre punktsbälte. Men så länge det finns personer som inte riktigt förstått det, fortsätter vi att lagföra förare och passagerare utan bälte för deras säkerhet, säger Christer Sandberg på polisens trafiksektion.

Under hela nästa vecka gör polisen en extra satsning på att kontrollera bältesanvändningen. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.