Flera kommuner i Kalmar län ska installera kameror hemma hos äldre. Foto: Arkvibilder / TT

Kameror ska övervaka äldre i Högsby

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Kalmar län kommer att installera kameror hemma hos äldre som hjälpmedel för hemtjänsten.

En kamera i hemmet kommer att ersätta en del tillsynsbesök, skriver P4 Kalmar. Tre personer i Högsby har redan fått kameror placerade i sin bostad på prov. I höst startar ett försök i Hultsfred där 22 personer har anmält intresse.

– En kamera på natten det tycker jag är dumt. I stället för ett litet besök, det har vi råd med i Sverige, säger Zoi Karlsson från Emmaboda till P4 Kalmar.

Krävs effektivisering

Ulrika Adolfsson, samordnare för kommunal e-hälsa vid Regionförbundet i Kalmar län, menar att en effektivisering av arbetssättet är nödvändig inför framtiden.

– På något sätt måste vi ju utveckla framtidens hälsa, vård och omsorg. och tänker vi på hur många vi ska hjälpa i framtiden så räcker inte skattepengarna till för att göra exakt samma saker som vi göra idag på exakt samma sätt, säger Ulrika Adolfsson till P4 Kalmar.

Digitalt stöd i hemmet

Ulrika Adolfsson har som uppdrag att hjälpa Kalmar läns kommuner att utveckla det digitala stödet i omsorgen fram till 2017. Målet är att alla kommuner i Kalmar län ska ha infört någon form av digitalt stöd i hemmet för dem som vill och kan senast 2020. Kameraövervakning istället för tillsyn på natten är ett exempel på sådant stöd.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat om när äldre i Växjö, som en av landets testkommuner, fick kameror installerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.