Foto: SVT/Hanna Nilsson

Kampen för högre löner går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen manifesterade blivande sjuksköterskor i Kalmar för att alla ingångslöner ska ligga över 25 000 kronor.

– När vi började löneupproret 2013 var det runt 22 000 kronor i ingångslön som gällde i Kalmar. Men nu kan vi se att vi gjort skillnad, nu är det faktiskt vissa som lyckats få 25 000 kronor i ingångslön och det känns jätteroligt, säger Sarah Widberg, sjuksköterskestudent.

Se en långsiktig förändring

Det var sjuksköterskestudenter över hela landet som för ett par år sedan inledde löneupproret under mottot: inte under 24 000 kronor. En manifestation som syftar till att få upp ingångslönerna för nya sjuksköterskor, men som också vill se en långsiktig förändring vad det gäller löner och löneutveckling. Sedan något år tillbaka är 25 000 kronor nya summan.

– Vi vill visa att vi inte bara skriver på första bästa avtal. Yrket behöver både ett statuslyft och lönelyft. Som det är nu så slutar allt för många för att de helt enkelt inte orkar.

Locka fler

Sarah Widberg menar att det även handlar om att göra Kalmar mer attraktivt att jobba i.

– 25 000 kronor i ingångslön skulle göra att fler vill komma hit och jobba. Vi har sett att det fungerar i andra landsting.

Under eftermiddagen hölls manifestationer även i Stockholm och Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.