Jan Vernersson, ordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Kronoberg. Foto: SVT

Kan vara skillnad på liv och död

Publicerad

Hjärt- och lungsjukas förening i Kronoberg riktar nu skarp kritik mot de långa väntetiderna på ambulans för de som bor i Lessebo, Uppvidinge och Tingsryds kommun.

– Det här drabbar våra medlemmar och de är mycket utsatta, säger Jan Vernersson, ordförande för Hjärt- och lungsjukas förening i Kronoberg.

Han förklarar att det handlar om minuter. När ett akut larm, ett så kallat prio-1 larm kommer, måste en ambulans finnas tillgänglig eftersom ett par minuter kan vara skillnaden mellan liv och död.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Riksförbundet HjärtLung, som föreningen i Kronoberg tillhör, menar att de tre vanligaste orsakerna till väntetiderna är långa avstånd, för lite resurser och för hög belastning. Men förbundet poängterar att oavsett var vi bor bör alla medborgare kunna lita på att ambulansen kommer när det handlar om livshotande tillstånd.

– Vi är ju chockade av siffrorna från Kronobergs län. De visar att bor man i Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge kommuner så har man inte lika värde som övriga i länet.

– Det är ju väldigt allvarligt, för alla ska få samma möjlighet till både vård och transport. Får man inte transporten så behöver man kanske inte någon vård. Talar vi om hjärtinfarkter så har man kanske inte någon patient att leverera till sjukhuset, säger Jan Vernersson.

Men får man inte acceptera att om man bor långt från ett sjukhus att det tar lite längre tid för ambulansen?

– Nej, vi ska som medborgare ha samma tillgänglighet till vård, säger Jan Vernersson.

Han önskar att Region Kronoberg satsar mer pengar på ambulansverksamheten och att regionen jobbar mer med sin ambulansorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet