Översvämning i Växjö sommaren 2014. Foto: SVT

Klimatanpassning tufft jobb för kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad på hur kommunerna förbereder sig inför att hantera varmare väder och mer nederbörd, det visar en ny stor enkätundersökning som SVT kan rapportera om i dag.

Tre kommuner från Kronobergs län får klart godkänt i undersökningen. Det är Växjö, Alvesta och Lessebo som kommit en bra bit på vägen i arbetet med klimatanpassning.

Växjö kommun får högt betyg och ligger på delad tredje plats med Göteborg efter Kristianstad och Botkyrka. Anledningen är att Växjö har tagit fram en klimatanpassningsplan där risker och sårbarheter kopplat till klimatförändringar och även åtgärder finns beskrivna.

Växjö kommun ses också som ett föredöme när det kommer till att anpassa sig inför den ökade översvämningsrisken som den globala uppvärmningen innebär. Till sin hjälp har Växjö bland annat en fotbollsplan som tar hand om överflödigt dagvatten vid extrema vattenflöden.

Generellt visar undersökningen att de stora kommunerna har kommit längre i klimatanpassningsarbetet jämfört med de små och medelstora kommunerna. Samtidigt finns det många små kommuner som har kommit långt i sitt arbete. Där är Lessebo ett exempel.

Lessebo kommun ligger på 28:e plats och får bra poäng i allt från analys till åtgärder och utvärderingar. Alvesta kommun kommer på delad 22:a plats.

Bäst i Kalmar län är Borgholms kommun som också kommer på 22:a plats.

Extremväder

IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring har genomfört enkätundersökningen och gjort en rapport för att skapa en bild av kommunernas förberedelser.

”I arbetet med klimatanpassning spelar kommunerna en viktig roll och alla kommuner måste medverka till att minska samhällets sårbarheter och risker”, skriver man i rapporten.

Exempel på klimatanpassning hos kommunerna är arbetet för att hantera översvämningar, försök att minska hälsorisker vid värmeböljor, restriktioner av bebyggelse nära hav och sjö, internationellt kunskapsutbyte och avancerade dataprogram för att ha koll på vattennivåer vid extremväder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.