Foto: SVT/Arkiv

Kommunalrådet stolt över bottenplacering

Publicerad

Småländska Högsby är sämst att bo i enligt tidningen Fokus ranking. En placering som kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) är stolt över.

– Jag börjar bli mer och mer stolt över det här. I undersökningen har man bara mätt sådant som gynnar storstäderna, säger kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson.

I tidningen Fokus ranking över var det är bäst respektive sämst att bo i landet hamnade Högsby i år sist. Kommunen tappade därmed nio placeringar jämfört med i fjol.

I undersökningen utgår man bland annat från parametrar som arbetsmarknad, utbildning, kultur och offentlig och kommersiell service.

”Ska inte bokstavstolkas”

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping har deltagit i undersökningen, och reserverar sig till viss del.

– Listan ska inte bokstavstolkas. Placeringen är inte huggen i sten. Alla 50 kommuner som hamnar i botten har gemensamma problem.

– Det handlar framför allt om avfolkning och kommuner som då tappar marknadskraft. Verksamheter som har svårt att ligga kvar skapar en sämre arbetsmarknad vilket skapar sämre köpkraft och utbud och så vidare. Det blir en negativ spiral, säger Charlotta Mellander.

Menar att undersökningen är orättvis

Stihna Johansson Evertsson tycker att det finns mycket i undersökningen som är orättvist.

–  Man mäter till exempel tillgången på flerbostadshus men tänker inte hur fantastiskt det är att bo i eget hus. Storstäderna ligger ofta högt men där finns så mycket stress. Här är det lugnt och vi som bor här vill ha det så, säger hon.

Så avfolkning är inte något problem?

– Det är klart att det inte är positivt i grunden. Men det är faktorer som vi inte kan styra över. Det här är en gammal bruksort men de som bor här har det bra.

Finns inte några utmaningar?

– Det är klart att det finns. Vi behöver skapa fler arbetstillfällen, bli bättre på integration och på att stötta näringslivet, säger Stihna Johansson Evertsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.