Kommuner vill ha ”undantagstillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Byggreglerna bidrar till bostadskrisen menar Sveriges kommuner och landsting.

Det finns 173 000 potentiella bostäder redo att byggas, enligt en enkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort bland ett sextiotal av Sveriges tillväxtkommuner. Ytterligare lika många bostäder bedöms vara färdiga att byggas inom tio år. Som jämförelse färdigställde samma kommuner 22 000 bostäder under förra året.

SKL ser detta som ett bevis på att kommunerna siktar på ett rejält ökat bostadsbyggande, men att det ändå inte räcker för att möta efterfrågan som finns. Inte minst mot bakgrund av den kraftiga ökningen av asylsökande under året.

Nyanlända kommer inte ut i samhället

– Vi har omkring 800 personer som sitter nu på flyktingförläggningar runtom i Kalmar län, som har fått permanent uppehållstillstånd, men som inte får tag i en bostad och därmed inte kan komma ut i samhället och börja jobba eller plugga, säger Johan Person (S) som är kommunalråd i Kalmar och ordförande i SKL:s samhällsbyggnadsberedning.

Han har en rak uppmaning till regeringen: inför undantagstillstånd.

– Jag menar att man kanske får lägga en ganska stor del av regelverket åt sidan, säger Johan Persson.

Hur länge skulle ett sådant undantagstillstånd råda?

– Nu för att hantera flyktingkrisen har man helt andra regler under en treårsperiod, påpekar Johan Persson och säger att samma tidsrymd skulle kunna gälla för att få ordning på bostadskrisen.

Ministern avvisar tanken

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) är dock än så länge kallsinnig till att gå runt byggreglerna genom ett undantagstillstånd.

– Jag vet inte ens på vilket sätt detta skulle kunna få den verkan som efterfrågas, säger Mehmet Kaplan.

Han menar istället att regeringen kontinuerligt arbetar med att förenkla reglerna och ta bort krav.

I sin rapport framhåller SKL även andra hinder som de anser bidrar till bostadskrisen. Bland annat nämns att rörligheten på bostadsmarknaden behöver öka genom översyn av den så kallade flyttskatten, att infrastruktursatsningar måste samordnas med byggplaner och att de så kallade riksintressena täcker en allt större del av Sverige och därmed försvårar byggandet.

Johan Persson ser en period av undantagstillstånd som en möjlighet att se över hela regelverket som omgärdar bostadsmarknaden.

– Vilka regler ska finnas kvar i framtiden, för att ha en modern lagstiftning när det gäller bostadsproduktion?

Fakta

I samtliga kommuner som har deltagit i SKL:s enkät har det byggts fler än 1 000 bostäder de senaste tio åren. 57 procent av Sveriges befolkning bor i de kommuner som deltagit i enkäten.

Ett riksintresse är ett område som staten har pekat ut som viktigt att bevara och skydda. Det kan till exempel handla om kulturhistoriska miljöer eller områden där ny infrastruktur ska byggas.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.