Kopparstölderna stoppade tågen, och många blev stående i timmar ute i kylan i väntan på bussar. Foto: Marcus Westin

Kopparstöld strandsatte tågresenärer

Uppdaterad
Publicerad

En misstänkt kopparstöld orsakade stora förseningar på tågsträckan Stockholm-Malmö och omkring 500 resenärer strandsattes i Nässjö.

– Ledningar av koppar ovanför spåret var stulna, så man kunde inte köra, säger Ann-Katrin Backlund vid SJ:s pressjour till TT.

Stoppet som berörde tre tåg, varav det ena var ett så kallat dubbeltåg, inträffade mellan Stockaryd och Aleholm.

”Bussen som aldrig kom”

Sammanlagt nio bussar beställdes fram för att ta resenärerna mellan Nässjö och Alvesta, men bussandet gick inte så smidigt till, berättar en resenär för SVT Nyheter. De nio bussarna blev bara fyra – och många tågresenärerna fick vänta ute i kylan och mörkret.

– Vi som skulle till Växjö blev avslängda i väntan på nästa buss som aldrig kom. Hemma fyra timmar försenad när spåret öppnade igen, säger Marcus Westin som skulle åka tåg i natt.

”Djungelns lag”

Han fyller i att det löste sig olika bra för olika resenärer. Den största kritiken är att informationen på plats var dålig.

– Jag klandrar inte SJ för stoppet men man ska inte behöva jaga tågvärdar för att få information. De borde kunna ropa ut och organisera resenärer. I går var det kaos och djungelns lag när bussarna dök upp. Vissa kom med bussar men allt hängde på om man råkade vara nära en tågvärd när de mumlade ut information, säger Marcus Westin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.