Kvinna får inte vårdas av sin man

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan vill hemtjänsten utförd av sin man eftersom hon är deprimerad och har svårt att träffa nya människor. Men nu i en färsk dom slår kammarrätten fast att hon inte har rätt till det.

Kvinnan lider av svåra smärtor i ryggen och att hon har behov av hemtjänst är hon och kommunen helt överens om. Men vem som ska utföra den råder det delade meningar kring. Enligt både kvinnan själv och hennes distriktsläkare vore det bäst för kvinnan om hennes man fick sköta om henne eftersom smärtorna har gjort kvinnan svårt deprimerad vilket i sin tur lett till att hon har svårt att träffa nya människor.

Socialnämnden i Älmhult sa i höstas nej till att kvinnans man skulle anställas som anhörigvårdare. Men hon överklagade och fick rätt i förvaltningsdomstolen. Nu har Älmhults kommun dock fått rätt i kammarrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.