Kvinnan har hotat med att hoppa från tak och andra höga höjder vid flera tillfällen. Foto: Göran Joihansson Sydostnyheter.se

Kvinnan på taket delges utvisning i dag

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som hotade att hoppa från ett tak i centrala Kalmar under tisdagen vårdas nu inom psykiatrin. Under onsdagen delges hon sitt utvisningsbeslut.

Under tisdagen spärrades en gata av i centrala Kalmar efter att kvinnan tagit sig upp på ett tak och hotat med att hoppa. Kvinnan skade även sig själv i samband med detta genom att skära sig själv i armen. Efter att polis, räddningstjänst och medlare lyckats få ner henne fördes hon till sjukhus.

Är i dåligt skick

– Hon befinner sig på psyket i Kalmar nu eftersom hon var i dåligt skick. Vi kommer att prata med henne i dag och delge henne beslutet om utvisning. Hon kommer också att delges misstanke om andra brott som ett antal olaga intrång som skett i samband med att hon klättrat upp i saker, säger Ulf Karlsson, kommissarie vid polisen i Kalmar.

Kvinnan det handlar om är hemlös och kommer från Rumänien. SVT nyheter Småland har tidigare berättat om hur hon vid flera tillfällen har tagit sig upp på höga höjder i Kalmar och hotat med att hoppa.

Fyra veckor på sig

Eftersom hon har vistats i Sverige i mer än tre månader och varken har eller har sökt uppehållstillstånd har Migrationsverket beslutat om avvisning. Efter att hon meddelats beslutet har kvinnan omkring fyra veckor på sig att lämna landet. Vill hon däremot överklaga har hon tre veckor på sig.

– När hon fått beslutet kommer Migrationsverket att ta kontakt med henne och prata med henne för att se tilll att hon förstår beslutet. Vill hon överklaga är det vi som ska skicka överklagandet vidare till förvaltningsrätten, säger Helena Cho Györki, presskommunikatör på Migrationsverket.

Polisen verkställer

Om hon varken accepterar och lämnar frivilligt eller överklagar är det polisen som ska verkställa utvisningen.

Om hon mår psykiskt dåligt?

– Migrationsverket har inget ansvar för hennes psykiska hälsa. Och hur situationen ser ut efter att hon delgivits utvisningsbeslutet kan vi inte spekulera kring nu, säger Helena Cho Györki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.