Långa köer till stadsmissionen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att handla second hand har under lång tid varit stort och på stadsmissionens butik i Kalmar är det kö för att komma in – av säkerhetsskäl.

Brandskyddsdirektivet säger att enbart 150 personer får vistas i lokalen samtidigt, och därför får besökarna snällt vänta utanför tills någon där inne har handlat färdigt.

– Det var världens kö när när jag kom hit, det har jag aldrig varit med om innan, säger Ola Rudin som just kommit ut ur butiken med en kasse innehållande julpynt.

– Det kändes kanske lite surt i början, men nu känner vi att det är ganska skönt för det skapar en bättre arbetsmiljö och blir inte lika hetsigt, säger Ulf Irebring som är föreståndare för second handbutiken.

Men det är inte ovanligt att det är mycket folk?

– Absolut inte, Säger Ulf Irebring. Vi har ju bara öppet två dagar i veckan och det är ju också en social mötesplats.

Och att det också har blivit en träffpunkt märks när SVT Nyheter Småland stöter på Mirna Nabelssi och Rasha Dookhi som precis är på väg in i butiken.

– Vi ska in och titta lite och handla lite, säger Mirna.

– Och dricka kaffe, fyller Rasha i och så skrattar de.

Så det är både det sociala och att man kan fynda grejor?

– Ja, säger de och nickar.

– Man köper mycket julsaker, och det vi ser behov av är vinterkläder och det får vi också förfrågningar om från flyktingboenden och från vår egna öppna dagverksamhet, säger Ulf Irebring. Framförallt behövs herrkläder, skor, kängor och jackor.

Märks det skillnad på vilka som kommer hit idag i jämförelse med för några år sedan?

– Ingen större skillnad, men möjligen är det en lite mer blandad publik, inte bara svenskar utan också människor med utländsk bakgrund. Och så är det även i vår personal, och det blir ett fantastiskt kulturutbyte, säger Ulf Irebring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.