I Lessebo dröjer ambulansen över 20 minuter

Uppdaterad
Publicerad

Det tar mer än dubbelt så lång tid att få hem en ambulans om du blir akut sjuk och bor i Lessebo kommun jämfört med om du bor i Ljungby eller Växjö. Det visar siffror från Kronoberg och Kalmar län som SVT Nyheter granskat.

Siffrorna kommer från SOS Alarm och visar att skillnaderna mellan väntetider på ambulans vid akuta sjukdomsfall, så kallade prio 1-larm, är stora. Avgörande är var du bor.

Kalmar län har genomgående bra siffror och fem av kommunerna har riktigt bra responstider på drygt elva minuter. Spridningen mellan väntetiderna är små när man jämför kommunerna i Kalmar län, där alla kommuner har egen ambulans.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Kronobergs län har större skillnader. I bottenligan finns alltså Lessebo med 23,3 minuter, men också Tingsryd och Uppvidinge med medianväntetider på 19,1 respektive 21,2 minuter.

Bäst i Kronobergs län är det i Ljungby och Växjö med en medianväntetid på 10,7 och 10,8 minuter. Alla siffror gäller för andra halvåret 2013 till och med första halvåret 2014.

Sven-Erik Sjögren är biträdande chef för ambulansverksamheten i Kronobergs län och han menar att deras uppgift är att försöka nå alla så snart det bara går.

– Men bor man i glesbygd så är det tyvärr så att vi har längre ut till de som bor där, det är bara så.

I Kronobergs län har alla kommuner egen ambulans, förutom Lessebo som istället får låna en ambulans dagtid under vardagar. Hur bemanningen ser ut på ambulansstationerna varierar mellan kommunerna.

– Skulle vi nå alla på samma sätt som vi når de som bor i tätort, då skulle vi behöva mer än tre-fyrdubbla antalet ambulanser. Den kostnaden tror jag inte egentligen någon ställer upp på. Det skulle vara enormt dyrt, säger Sven-Erik Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet