Länsstyrelsen inspekterar dumpade gravstenar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ska länsstyrelsen inspektera den gamla sågverkstomten vid Möckeln där gravstenar används som fyllnadsmaterial.

SVT nyheter Småland har tidigare berättat om de ifrågasatta gravstenarna med synliga personuppgifter som dumpats vid Möckelns strandkant.

Då upprördes förbipasserande av det gick att avläsa namn på gravstenarna. Senare visade det sig dock att det handlade om kasserade gravstenar som aldrig stått på någon kyrkogård.

På onsdagen ska länsstyrelsen inspektera området. Enligt Jan Grosen, chef på vattenvårdsfunktionen på länsstyrelsen, krävs det tillstånd för att fylla ut ett vattenområde.

– Man kan ha olika åsikter om vad stenarna används till och det lägger inte vi oss i. Det vi kommer titta på är om de borde ha gjort en anmälan eller tillståndsansökan innan området fylldes ut, säger han.

Jan Grosen har varit i kontakt med konkursförvaltaren.

– Enligt honom har stenar redan tagits bort och vi kommer att kontrollera detta under morgondagen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.