Foto: Privat

Länsstyrelsen svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

”Var det verkligen nödvändigt att avliva rådjuret?” Det är en av alla kommentarer på sociala medier efter rapporteringen kring Sandras rådjur i Växjö. Nu svarar länsstyrelsen.

Ett djur som har blivit vant att få mat av människor kan få svårt att klara sig på egen hand. Därför är det förbjudet att ta hand om vilda djur utan tillstånd. Det skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Växjöbon Sandra Munier som tog hand om ett ensamt rådjurskid tänkte ansöka om tillstånd. Men på grund av ett missförstånd mellan henne och en bekant skickades ansökan aldrig iväg.

Efter att ha fått in en anmälan beslutade länsstyrelsen att omhänderta och avliva rådjuret.

Många har reagerat och uttryckt ilska över att länsstyrelsen inte gjorde mer.

– Det har varit väldigt starka reaktioner på sociala medier. Det har framgått tydligt att folk har upplevt det här beslutet som felaktigt, säger Lennart Johansson, länsråd i Kronobergs län.

Hade ni  inte kunnat hjälpa henne med en ansökan?

– Nej vi kan inte hjälpa till med ansökan när vi samtidigt ska fatta beslut om den. Det blir en konstig situation. Vi kan knappast ansöka till oss själva, säger han.

Även om en ansökan hade skickats in är det osäkert om det hade hjälpt, enligt Lennart Johansson.

– Det finns ingen som har det här tillståndet överhuvudtaget i Kronobergs län, så hjälp med en ansökan hade kanske inte hjälpt i det här fallet. Det är svårt att säga om man hade kunnat göra mer innan, säger han.

Varför var det så bråttom att avliva det här djuret?

– Vi fick in en anmälan och rådjuret hade funnits där ganska länge. Så ärendet var berett och förarbetat egentligen. Vi var på plats i två timmar, men det var ju inte bara två timmar det handlade om för att bereda ärendet.

Enligt Lennart Johansson tas beslut om att avliva djur när länsveterinär undersökt att inga andra alternativ finns.

Naturvårdsverket om vilda djur

  • Ett vilt djur ska inte hållas i fångenskap, oavsett om det är skadat eller inte. Det bör leva med andra djur av sin art i frihet. Ett djur som blivit vant att få mat av människor kan få svårt att klara sig på egen hand.
  • För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, enligt jaktlagstiftningen.
  • Om djuret inte kan rehabiliteras och släppas ut igen bör det avlivas.
  • Kontakta polisen om du hittar ett skadat däggdjur eller en skadad fågel.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.