Lärarstudenters handledare saknar utbildning

Uppdaterad
Publicerad

De flesta lärare som ställer upp som handledare för lärarpraktikanter saknar handledarutbildning vilket drar ner kvaliteten på utbildningen.

– Jag har varit med om att min handledare har frågat mig vad det är jag ska göra när jag är där. Och det blir jättekonstigt för de ska ju redan veta det, säger Elin Johansson som studerar till ämneslärare i svenska och religionskunskap.

Tre av fyra saknar handledarkompetens

En sammanräkning som Linnéuniversitetet har gjort visar att 75 % av de lärare som ute i skolorna tar emot lärarstudenter saknar handledarutbildning. Och det gör det svårt att garantera lärarstudenterna en likvärdig praktik menar universitetskanslerämbetet, myndigheten som jobbar för att bland annat säkra utbildningskvaliteten på landets lärosäten.

Lärarpraktiken kritiseras

– Det kan få ganska stora konsekvenser för studenterna eftersom handledarna är en viktig partner när studenterna betygssätts. Om inte skolhandledarna är förtrogna med de nationella studentmålen så riskerar betyget att bara bli en personlig bedömning med utgåmgspunkt i vad man själv tycker om hur en lärare ska vara, säger Jana Hejzlar som är utredare på Universitetskanslerämbetet, UKÄ.

Bekräftar problemen

Mats Nordänger, chef för kansliet för lärarutbildningen på Linnéuniversitetet, bekräftar bristen på handledare.

 – Jag håller med om att vi har för få handledare. Vi skulle gärna se att betydligt fler går utbildningen.

Hur ska man locka fler lärare att gå en handledareutbildning då?

– Genom att öka kontakterna i samarbetet med kommunerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarpraktiken kritiseras

Mer i ämnet