Lessebo välkomnar krismöte om ojämnt flyktingmottagande

Publicerad

Många kommuner har slagit larm om att fördelningen av de ensamkommande asylsökande barnen har blivit ojämn. Därför hölls i veckan ett krismöte mellan Migrationsverket, länsstyrelserna och Sveriges kommuner och landsting.

Redan förra året infördes ett nytt system som skulle säkerställa att kommunernas mottagande av ensamkommande skulle bli jämnare. Men eftersom barn som kommer ensamma till Sverige i första hand ska placeras i en kommun där de har en släkting eller en bekant så hamnar de ofta där det redan finns många asylsökande och nyanlända.

Lessebo är en av de kommuner som tagit emot många ensamkommande, och välkomnar att frågan nu diskuterats på högsta nivå. Men socialchefen är samtidigt skeptisk till att det kommer att bli någon förändring.

#flykt

”Måste lösa den situation vi har”

– Jag tycker att det är väldigt bra att man tar initiativ till att göra något gott. Samtidigt vill jag se resultat innan jag uttalar mig. Jag vet att verkligheten ofta kommer ifatt. Man gör fina planeringar men sedan blir det något annat, säger socialchef Fernando Germond Correa.

Och även om Lessebo just nu har fullt i sina boenden och ofta måste göra snabba, dyra och akuta placeringar så tycker Fernando Germond Correa att det är fel att se på frågan från bara Lessebo kommuns horisont.

– Vi måste lösa den situation som vi har i dag tillsammans. Det är över 60 miljoner människor som är på flykt och då ska vi inte börja med att kommun mot kommun har åsikter, säger Fernando Germond Correa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet