Se när lodjuret kommer väldigt nära

Uppdaterad
Publicerad

När ett lodjur kom emot Jens Sörensen lyckade han snabbt få upp mobilen. Lodjuret fångades på mycket nära håll, vilket är mycket ovanligt.

Det var när dansken Jens Sörensen på torsdagskvällen tillsammans med fyra landsmän var på jakt i Träthult i Högsby kommun som han fick uppleva närkontakt med ett lodjuret.

– Det är fantastiskt att jag har fått uppleva det här. Jag såg lodjuret på mellan två och fyra meter och det är det nog inte många som har kommit så nära, säger Jens Sörensen.

Ovanligt att komma så nära

Lodjuret kom väldigt nära jakttornet utan att märka av Jens och det är ovanligt att man lyckas komma så nära.

– Det är klart ovanligt! Det är framförallt ovanligt att se lodjur under dagtid när det är ljust ute för de är nattaktiva djur, säger Fredrik Ustrup, jaktvårdskonsulent för Kalmar län på Svenska Jägarförbundet.

Rovdjursspåraren Robert Briland som bland annat inventerar lodjursstammen i Kalmar län håller med om att det är ovanligt att se lodjur, men ska man ha en chans så är det på sommaren.

– Under sommarhalvåret är dagarna så långa att lodjuren tvingas jaga även när det är ljust, för de mörka timmarna räcker inte till, säger han.

Ökning av lodjursstammen

Under vintern när man kan se spår i snön inventeras lodjurstammen och under de fem senaste åren har man kunnat se en liten ökning av stammen.

– När vi gjorde den senaste inventeringen under vintern 2014/2015 fanns det fem honor med ungar i Kalmar län, som vi kunnat kvalitetssäkra. Det innebär att det finns mellan 25 och 30 lodjur i länet. Det innebär en liten ökning av stammen,  säger Robert Briland.

Det är svårt att exakt avgöra hur många lodjur det finns i de olika länen för de rör sig över stora områden och bryr sig inte om länsgränser. Men enligt rovdatabasen som Robert Briland använder finns det ett 10-tal lodjur i Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.