Luleå bröt Växjös svit

En makalös soloprestation av Luleås Toni Rajala avgjorde.

Det var två formstarka lag som möttes i Luleås hemmaarena, tabelltrean Växjö hade tre raka segrar bakom sig.

Inledningen blev jämn och avvaktande med få avblåsningar. Smålandslaget visade hög spelskicklighet och höll pucken inom laget men hade svårt att skapa skarpa lägen.

Luleå spelade enklare med högre intensitet och kunde i slutet av första perioden ta ledningen genom Anton Hedman. Den store anfallaren sköt i krysset från tekningscirkeln, framspelad av passningsgeniet Lucas Wallmark.

Växjö var inte på tå i första perioden men laget vaknade i mittrundan och satte press på Luleå.

Mål i snäv vinkel

Men kvitteringen uteblev och i slutet av perioden kunde norrbottningarna utöka sin ledning till 2-0. Målet var Toni Rajalas till hundra procent.

Finländaren drog på egen hand upp ett anfall på högerkanten, fintade upp Växjöbacken Ville Varakas på läktaren och sköt från snäv vinkel.

Christopher Nihlstorp i kassen var på pucken men fick inte tag i den. I stället fick han se den studsa upp i en båge och rulla in över mållinjen bakom sig.

Växjö drog upp tempot i tredje perioden för att reducera men hade förtvivlat svårt att skapa chanser. Effektivt och självuppoffrande försvarsspel av Luleå var en stor del av förklaringen.

Tog ut målvakten

Efter tio minuters spel hade smålänningarna inte skjutit ett skott på mål.

Men till slut gav pressen utdelning.  Med fyra minuter kvar att spela styrde Richard Gynge in en reducering till 2-1.

En minut senare sköt Lennart Petrell pucken i Växjökassen men målet underkändes efter videobedömning.

Växjö tog ut målvakten i slutet och anföll med sex utespelare men lyckades inte kvittera.