Harald Hjalmarsson (M) vill att vilda djur förbjuds på cirkus. Foto: TT/SVT

M-politiker vill förbjuda vilda djur på cirkus

Uppdaterad
Publicerad

Ett cirkusbesök fick honom att ta ställning. Nu vill Harald Hjalmarsson (M) från Västervik förbjuda vilda djur på cirkus.

Det var i samband med ett cirkusbesök för några år sedan som Harald Hjalmarsson såg en elefant stå trångt i en transportbur.

– Jag är ingen expert på vilda djur och deras beteende men den här elefanten stod trångt, såg väldigt stressad ut och vaggade fram och tillbaka. Vi hade aldrig tolererat att en häst hade betett sig så, säger Harald Hjalmarsson.

VILDA DJUR PÅ CIRKUS

Diskuterats tidigare

Frågan har varit uppe för politisk diskussion i kommunen tidigare men för att något nu ska hända har Harald Hjalmarsson, som sitter i kommunstyrelsen, lagt en motion.

– Vi kan inte förbjuda privata markägare att tillåta detta men vi hoppas att de kommer att följa efter om vi beslutar om det, säger han.

Förbjuds i andra länder

Frågan har diskuteras i andra kommuner och på nationell nivå har Folkpartiet föreslagit att vilda djur ska förbjudas på cirkus i Sverige.

– Tyvärr tar sådant här tid och jag tror att det är enklare och snabbare om kommuner agerar innan lagstiftningen ändras, säger Harald Hjalmarsson.

Grekland, Bulgarien och Storbritannien är exempel på länder som infört förbud mot vilda djur på cirkus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDA DJUR PÅ CIRKUS

Mer i ämnet