Ulla-Pia Lindberg, Alf Ohlsson, Pav Johnsson, Anders Waldenström och Peter Nilsson, några av entusiasterna bakom den nya boken. Foto: Johan Signert

Många entusiaster bakom mastodontverk om fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 150 personer har varit inblandade i en ny bok om fågellivet på Öland.

Öland är ju något av ett Mecka för fågelskådare, så att det nu har getts ut en 500 sidor tjock bok om öns fågelliv är inte så märkligt. Vad som kanske är mer förvånande är hur många som varit inblandade i bokprojektet. Bara antalet författare är fler än 30, berättar Pav Johnsson som är bokens huvudredaktör.

– Räknar man in alla fotografer, illustratörer, faktagranskare, tipsare, konstnärer, så landar vi på bortåt 150 namn, fortsätter han.

Ideellt arbete

Boken Ölands fåglar har tillkommit nästan helt genom ideellt arbete, berättar Pav Johnsson och några av de övriga i redaktionen som vi träffar på Ölands folkhögskola. Och det har inte varit svårt att hitta frivilliga.

– Jag tror att många vill berätta sin historia, säger Pav Johnsson

Syftet med boken har varit att skapa något mer än bara ett uppslagsverk över fågelarter.

– Man får väldigt mycket om människornas förhållningssätt till fåglar. Då pratar jag inte bara om fågelskådare, utan jag pratar om lantbrukare, jägare, de som matar fåglar utanför fönstret, säger Pav Johnsson och talar om ”vardagsmöten” med fåglarna.

Fågelnamn på Ölandsdialekt

Ett inslag i boken som garanterat är unikt är författaren Alf Ohlssons tre sidor långa lista över fågelnamn på Ölandsdialekt, med namn som alvargrimmel (ljungpipare), ljusa (mås) och täkling.

–Täkling, det kan betyda småfågel i allmänhet, annars är det gråsparv egentligen, förklarar Alf Ohlsson.

Hur har du fått reda på alla dessa namn?

– Jag är uppvuxen med dem, säger Alf Ohlsson leende, jag är född och uppvuxen på Öland.

”Färgar hela vår tillvaro”

Det är tydligt att fåglar har en särskild lockelse på oss människor. Pav Johnsson tror att deras förmåga att flyga är kittlande, men också att det finns något djupare bakom.

– De har ett symbolvärde. De kommer med våren och försvinner när hösten närmar sig. De färgar hela vår tillvaro, så fort vi tittar utanför dörren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.