Många i kö för tvåhundringen

Uppdaterad
Publicerad

Men alla är inte lika glada åt de nya sedlarna.

Efter lång väntan är det nu möjligt i flera uttagsautomater att ta ut de nya tvåhundralapparna. Många stod i kö för att ta ut de nya sedlarna vid Giraffens köpcenter i Kalmar.

– Det blir bra, men det ser ut lite som monopolpengar, sa Jonas Andersson, en av de nyfikna.

– Man har ju inte hunnit vänja sig på så här kort stund men om det nu var nödvändigt så duger den. Fint med Ingemar Bergman som pryder sedeln, tyckte Kajsa Bergman.

Ställer till problem för handlare

Men för en del ställer det också till problem. Som för Ibrahim Barakat, pizzeriaägare i Kalmar.

– Problemet är att det är för få fack i de gamla kassaapparaterna och det blir rörigt, berättar han.

– Vi kan också tvingas byta kassaapparaten, det kostar 30 till 40 tusen kronor och det blir dyrt för oss som liten pizzeria.

Största penningbytet i Sveriges historia

Hur det än blir så är nu det största penningbytet i Sveriges historia i full gång. De nya mynten – bland annat tvåkronan – får vi dock vänta på till nästa år. Att tänka på är också att några av de gamla sedlarna upphör redan till sommaren, den 1 juli. Det gäller 20-, 50- och 1000-lapparna. 100- och 500-lapparna gäller ytterligare ett år efter det.

Men Samir Abojaman vid uttagsautomaten sammanfattar kanske vad många ändå känner.

– De är fina, men det är ju samma pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.