Tobias Lind, Kamrat.com. Foto: Firas Razak

Männen skapar ständigt nya användare

Uppdaterad
Publicerad

Sajten Kamrat menar att de försöker stoppa de män som kontaktar unga i sexuellt syfte men att det är svårt eftersom männen ständigt skapar nya användare.

– Vi har ju problem, det är ju så verkligheten ser ut att det finns män som kontaktar unga på nätet. Det är en liten skara män men de är väldigt aktiva, så risken att bli kontaktad av en av dem här är ju väldigt stor, säger Tobias Lind som äger och driver sajten Kamrat.

Kamrat har omkring 300 000 användare men vänder sig inte specifikt till ungdomar. Medlemmarna är i snitt 26 år gamla. Men det finns barn på sajten. Tobias Lind säger att han är väl medveten om unga ofta får sexuella inviter på nätet och han säger att företaget jobbar aktivt för att deras sida inte ska vara en arena för de här männen. Samtidigt är det svårt att stoppa dem.

Sexbrott mot barn

– De blir ju ofta anmälda väldigt fort, utkastade väldigt snabbt och återkommer väldigt snabbt. Så det är ju så vårt jobb ser ut. Kasta ut ofta samma person om och om igen.

Lämnar information till polisen

Om Kamrat upptäcker att någon skickar meddelanden med sexuellt innehåll till en ung person så kan de gå in och granska användaren. Och de lämnar ofta över information om de här personerna till polisen.  

– När vi hittar någon som vi bedömer skulle kunna vara ett lagbrott eller av intresse för polisen så försöker vi att kolla hur många konton personen har haft och sen hitta mailadresser och telefonnummer så att polisen kan koppla det till händelser kanske på andra sajter.

Men många som vill ha sexuella kontakter med minderåriga vill snabbt flytta konversationen från just Kamrat eftersom det som sker där går att spåra. I stället vill många använda appar som till exempel Kik eller Skype.

– Vi ser ju i meddelandeloggar från personer som söker den här sortens kontakt att de säger att de vill flytta över för här är inte säkert att prata för man känner att man kan prata mer ostört på andra medier. Och Kik som är ett kanadensiskt företag är ju svårare att få ut information ifrån än vad det är att få från oss. Det ger ju då ett ytterligare skydd och anonymitet.

”Vi kan inte gå ut och varna för andra medier”

Men här blir ju ni den första kontaktytan mellan de som vill prata sex eller ha sexuella kontakter med minderåriga. Vad tänker du om det?

– Det vill vi ju inte vara men det svåra i vår situation är ju att identifiera de som kommer att vilja ha en sexuell kontakt på Kik senare, det är ju ofta inte uppenbart. De som kommer direkt vill gå över till Kik de bryter ju oftast inte mot några regler hos oss.

Men kan man tänka sig att ni la ut någon sorts varningstext när någon vill flytta över till Kik?

– Vi kan inte gå ut och varna för andra medier och om det är något medium vi inte varnar för nåt medium så kanske man känner att det är ett tryggt medium. Det finns många legitima skäl att gå över till Kik och vi kommer inte åt grundproblematiken ändå, säger Tobias Lind.

När man registrerar ett konto på Kik eller Skype påminner de i varningstext att alla inte är den de utger sig för att vara. Men den går inte alltid fram.

– Vi har ganska omfattande regler och beskrivningar och det är svårt att nå fram specielllt till ubnga för de läser inte. Det är svårt för oss att tvinga någon att stanna på vår sajt.  

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet