Matilda vill ha upprättelse för det hon utsatts för

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått sex år sedan Matilda Karlsson slutade grundskolan i Västerviks kommun. Men först nu hon anmäler sin skola för mobbning.

Just då, när hennes nio år i grundskolan var över, ville hon bara lägga all den tiden bakom sig, och försöka glömma det som varit. För när Matilda berättar om den tiden, är det en berättelse som handlar om utanförskap och mobbning.

– Jag fick höra att jag var ful, att jag var tjock, att jag var ett missfoster, att jag skulle gå och dö för att jag inte passade in, att jag var annorlunda, ja, allt möjligt om mitt utseende.

#mobbning

Matilda suckar tungt  när hon berättar.

Självmordstankar

Även om grundskoletiden i Västervik är över sedan flera år tillbaka så hänger åren av tiden som mobbad kvar över Matilda.

Hon berättar om självmordstankar under tonåren och att hon har svårt att tycka om sig själv än  idag, och att alla hårda orden och utfrysningen i skolan fortfarande gör ont och påverkar henne.

Och just av den anledningen har Matilda alldeles nyligen anmält sin gamla skola till skolinspektionen, eftersom hon anser att skolan inte gjorde tillräckligt för henne under hennes skoltid.

– Jag vågade inte göra någon anmälan för några år sedan eftersom jag mådde så illa psykiskt, jag orkade inte det. Istället har jag gjort det idag för jag känner att jag behöver ha någon slags upprättelse till mitt förflutna, säger hon.

När Matilda ska formulera vad hon önskar att hon hade fått i stöd från skolan, så handlar det om att de vuxna på skolan skulle ha förstått hennes situation och inte viftat bort glåporden med att ”det var nog inte så farligt, det var nog mer på skoj bara”

– Jag önskar att de som var på mig hade fått byta skola, eller bli avstängda, säger hon.

Och vad tänker du idag, att vuxna ska göra för att hjälpa barn i den situation du var i då?

– Ta tag i det mer och liksom sätta mobbarna på plats och inte bara prata med dem några gånger, utan ta i dem och säga – ni får inte göra så här, säger Matilda.

Det är en månad sedan ungefär som skolinspektionen kontaktade Västerviks kommun för att ta reda på vilka förhållanden som rådde under Matildas skolgång.

Och när vi kontaktar Västerviks kommun för att få svar på hur de ser på hennes skoltid och för att få svar på vilket stöd hon fick och vilka insatser som gjordes, vill man inte svara från kommunens sida, eftersom utredningen ännu inte är klar.

Om du är utsatt för mobbning eller någon form av kränkning i skolan, kan du göra en anmälan till skolinspektionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet