Mies hyra chockhöjs – med 80 procent

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästerna på Rönnbärsvägen i samhället Flygsfors i Nybro kommun har fått besked om en kommande hyreshöjning på mellan 80 och 120 procent. Den nya hyresvärden hänvisar till marknadsvärdet i det före detta glasbrukssamhället.

– Beskedet kom som en chock, säger Mie Kinberg, som bor i en av de små marklägenheterna i den slitna hyreslängan.

Hon visar runt i huset där färgen flagnar från fönsterbågarna, mossan växer tjock på taket, persiennerna hänger snett och ledstängerna har rostat loss.

– Det känns som att han bara vill bli av med oss, fortsätter hon. För i brevet som han skickade till oss skriver han att om vi inte accepterar den nya hyran utan vill flytta, kan han gå med på att korta den nuvarande uppsägningstiden på tre månader till bara en månad, berättar Mie Kinberg.

Om hyresvärdens krav skulle gå igenom blir hennes hyra efter årsskiftet 5.700 kronor i stället för 3.050 kronor idag. En ökning med 80 procent. Och hennes granne Ronny får hyran mer än fördubblad från 2.200 kronor till 4.700 kronor.

Huset såldes

Det var i början av september som huset bytte ägare. Den nya fastighetsägaren är företaget Cristal Impérial of Sweden, som drivs av Sollentunabon Jonathan Kuronen. Han köpte huset för 300.000 kronor. Han äger dessutom två fastigheter i grannsamhället Orrefors.

Företaget ska – enligt uppgifter till Bolagsverket – ägna sig åt bland annat försäljning av datakomponenter, kläder, foto, webbdesign och uthyrning av lägenheter.

Jonathan Kuronen vill inte ställa upp för intervju, men svarar i ett mail till SVT Nyheter Småland att han har stämt av hyrorna med hyresgästföreningen och Statistiska Centralbyrån för att få reda på marknadsnivån.

Tas upp i Hyresnämnden

Enligt Hyresgästföreningen är de nya hyresnivåerna helt gripna ur luften. Hyresgästföreningen kommer att förhandla åt hyresgästerna, och till slut kommer ärendet kanske att avgöras i Hyresnämnden.

– Om parterna inte är överens gör nämnden en prövning där vi fastställer en skälig hyra, förklarar hyresrådet Cecilia Isgren.

Hyresnämnden tar inte hänsyn till några marknadshyror, utan det handlar enbart om lägenhetens bruksvärde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.