Nästan hundra asylsökande, varav en tredjedel barn, kom till djurparken. Foto: John Heyne

Minnesvärd dag för asylsökande på Öland

Publicerad

Ett hundratal asylsökande vuxna och barn fick en heldag på Ölands djurpark.

Det var Fryshuset i Kalmar län som stod bakom initiativet, tillsammans med bland andra Lions i Färjestaden. Tanken var att ge de asylsökande på Möllstorps camping positiva minnen från Öland innan deras förestående utplacering till andra boenden runt om i landet. Enligt Fryshusets John Heyne finns det mycket oro bland de boende, inte minst barnen.

– Det blev en fantastisk dag med mycket skratt och glädje. Men också relationsskapande och mycket minnen. Det var flera som uttryckte att de aldrig känt sig så välkomna, säger John Heyne.

Fiskdamm för första gången

Dagen bestod bland annat av guidning i djurparken, gemensam måltid och fiskdamm för barnen.

– Det var första gången de här barnen provade fiskdamm, säger John Heyne, som själv låter väldigt berörd av dagen. Men det finns en baksida också, fortsätter han.

– Vi har fått rätt mycket negativa kommentarer via sociala medier, där en del undrar varför vi inte gör något för svenska barn.

Bygger på ideella krafter

Enligt John Heyne har dagen inte kostat någonting för samhället, allt har byggt på ideella insatser. Och han tänker inte låta kritikerna hindra honom från nya aktiviteter framöver.

– Kanske vi ordnar en dag för alla barn med funktionsnedsättning, säger han. Vi kommer att skapa barndomsminnen. Det är så vi får en positiv känsla i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.