Minsta skolan hotad när Tingsryds kommun sparar

Publicerad

Det råder oro bland invånarna i Tingsryds kommun. Kommunen ska spara pengar men ingen vet ännu på vilket sätt det kommer att påverka de olika verksamheterna.

Tingsryds kommun behöver spara runt 15 miljoner kronor, och det är många områden i kommunen som kan komma att beröras. Det handlar bland annat om äldrevård, bibliotek, bygdegårdar och om skolan.

Att dra ner på en till två skolor har beskrivits som en möjlig besparingsåtgärd.  Och det väcker oro i Rävemåla där kommunen minsta skola finns.

– Jag funderar ju liksom ska man packa Amerikakofferten eller inte. Ska man bo kvar i denna kommun? Ska man tro på en framtid här så tror jag att det är viktigt att det finns en skola här, säger Henrik Nilsson som är en av de oroliga föräldrarna i byn.

Rörig tid på skolan

Och det har varit många turer kring skolan i Rävemåla. Först fanns här förskola till sexan. Sen beslutade kommunen att flytta årskurs fem och sex till Tingsryd. Så var det några år. Sen kom ett nytt beslut. Då skulle årskurs fyra till sex gå i Linneryd. Så har det sett ut några år nu.

Dessutom har elever slussats emellan Rävemåla och Linneryds skolor under hela hösten. Detta på grund av att en del lokaler är bättre på den andra skolan och vice versa. Och det här har varit en rörig tid för föräldrarna som har barn på skolan.

– Det är jättejobbigt både för mig och för barnen, just att förklara och ta emot deras oro och svara på deras frågor. Och det är ju inte lätt när man inte vet någonting, säger trebarnsmamman Marie Sandholm.

Ska ansöka om friskola

Nu vill man ha lugn och ro i Rävemåla. För att kunna planera framtiden i skolan ska man ansöka om friskola. Och det tänker man göra även om kommunen bestämmer sig för att behålla skolan.

– Då känner vi att vi måste vara förberedda, för om det beslutet inte kommer nu så kanske det kommer ett år längre fram, säger Henrik Nilsson som är drivande i friskolegruppen.

– Jag har förståelse för att man ändå förbereder sig för det, säger Mikael Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande. Rävemålaskolan har ju varit anledning till diskussion tidigare, men vi kommer ju att vara påverkbara tills beslutet är fattat i mars.

Behöver ni ha en skola i Rävemåla?

– O ja, säger Marie Sandholm. Det behöver vi. Det är en kugge i navet så att säga. Företagare, föreningar, skola och affär – allting hänger ihop, så det behöver vi verkligen.

I mitten av januari kommer kommunen att presentera vilka förslag på åtgärder man har tänkt sig, och först i mars fattar kommunen beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.