Bland fynden fanns två intakta skelett. Foto: Statens historiska museer

Mystiska skelett hittade vid slottet

Uppdaterad
Publicerad

En begravningsplats med skelett från minst tio människor har hittats vid Kalmar slott. Ett fynd som förbluffar forskarna.

Det handlar om två intakta skelett från män begravda i kistor samt flera skelettdelar från skadade gravar. Sammanlagt rör det sig om åtminstone tio personer. Bland fynden finns både vuxna och barn, berättar skelettexperten Caroline Arcini som nu ska börja pussla ihop skelettdelarna.

”Vad har de råkat ut för?”

– Det som är intressant är frågan om vad de här människorna gör här. Vad har de råkat ut för? Varför ligger de just här? Varför har man inte lagt dem på kyrkogården i stan?

Danmark kan ligga bakom

Kropparna begravdes någon gång mellan år 1470 och 1520. En teori är att Danmark ligger bakom mysteriet.

– Slottet var belägrat av Danmark i olika stridigheter under den tidsperioden. Det kan ha varit en epidemi eller svält som tog död på de här personerna i slottet, och eftersom att de inte kunde komma ut tvingades de begrava kropparna i slottet. Men det vet vi inte, säger Magnus Stibéus som är arkeolog på Statens historiska museer och ansvarig för utgrävningen i Kalmar.

Mycket ovanligt

Att hitta kroppar innanför slottsmurar tillhör inte vanligheterna i Sverige. Vid Kalmar slott har man tidigare hittat enstaka kroppar och 2007 hittades ett nästintill komplett skelett inne på borggården till Västerås slott.

– Men det här är en regelrätt begravningsplats. Det har jag aldrig varit med om. Vi har bra koll på vilka som var i makten under den här perioden men här har vi en möjlighet att se den vanliga människan på borgen, säger Magnus Stibéus.

Hoppas få svar

Osteologen Caroline Arcini ser fram emot att undersöka skelettdelarna närmare.

– Det är jättespännande. Jag har gått igenom 15 000 individer under mina 30 år i yrket och det har varit från kyrkogårdar, kloster, avrättningsplatser och nu får jag material från slottet.

Vad forskarna kommer fram till kommer att presenteras på arkeologidagen den 30 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.