Foto: Bilden är tagen i iett helt annat sammanhang och har ingenting med texten att göra.

Nekades bönestund i pingisrummet

Uppdaterad
Publicerad

En grupp muslimer på Västerviksanstalten fick inte ha sin bönestund i pingisrummet och nu har det JO-anmälts av en annan intagen.

Anmälaren har bland annat reagerat på att anstalten inte i förväg hade informerat om att pingisrummet inte fick användas som bönerum. Enligt honom har anstalten heller inte gett något motiv till att pingisrummet inte får användas som bönerum. Och det strider mot de muslimska intagnas religionsfrihet, menar anmälaren.

– Det är ett litet antal intagna som helt sonika har lagt beslag på utrymmet men vi i anstalten tycker att de kan använda ett boenderum i stället, säger Gustav Robertsson som är ställföreträdande anstaltschef till SVT Nyheter Småland.

Men är det verkligen tillräckligt stort?

– De är ganska stora. De är ett fåtal och de kan inte bara helt enkelt abonnera  på det här utrymmet. Dessutom har vi andaktsrum på anstalten, som de kan använda när de träffar en imam till exempel, säger Gustav Robertsson.

Får man inte ha någon typ av möte i gemensamma utrymmen på anstalten?

– Nej, inte på det sättet om man vill ha samma plats varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.