Leif försöker fixa jobb till tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Leif Halls är en vanlig Tingsrydsbo som har engagerat sig för att fixa jobb till de EU-migranter som i dag försörjer sig genom att tigga.

Nadja har suttit utanför Börjes och bett förbipasserande om pengar de senaste fyra månaderna. Hon och hennes man Sorin, och mellan två och fyra andra familjemedlemmar från Rumänien, har bott i en husvagn hela vintern och hoppas på att hitta ett bättre boende. Men mest av allt vill de ha ett jobb.

– Jag vill jobba, jag vill ha ett jobb i stället för att tigga, säger Sorin på engelska.

Tiggande EU-migranter

Både Nadja och Sorin har tidigare jobbat som gästarbetare i Portugal. Jobb som försvann i och med den ekonomiska krisen i Sydeuropa. Men Leif Halls försöker nu hjälpa till med de praktiska detaljerna så att EU-migranterna kan få jobb även här.

Vill förmedla kontakt

Leif har skrivit lappar som han delat ut till de tiggande EU-migranterna. På dem finns information, så att arbetsgivare som kan erbjuda jobb kan ringa Leif som kan förmedla kontakten.

– Jag har skrivit de här lapparna nu som vi har allihopa och det har gett en del positivt. En har erbjudit dem jobb hittills men de måste ha arbetstillstånd först och det är ju en djungel det där, säger han och suckar.

Den som kommer från ett annat EU-land har inte rätt till ekonomisk ersättning från socialen men kan få akut hjälp med mat, kläder och tak över huvudet. Nadja och Sorin hittills inte fått någon hjälp alls av Tingsryds kommun, men Leif har nu hjälpt dem med kontakter med socialen för att de åtminstone ska få ett bättre boende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter

Mer i ämnet