Norrsken över västra stranden på norra Hissö Foto: Anders Bergön

Norrsken över Småland gav magiska bilder

Uppdaterad
Publicerad

Oftast är det norrlänningar som får uppleva det men inatt kom även fenomenet till smålänningarna.

Att få se ett norrsken brukar vanligtvis de som bor i norra Sverige få uppleva men både i tisdags och onsdags har chansen funnits även för de som bor i de södra delarna av landet.

Anders Bergön gav sig ut i Växjötrakten med sin kamera och fångade det magiska himlafenomenet.

– Jag fick tipset om norrsken från sociala medier och gav mig ut till den mörka ön Hissö. Det var helt enastående upplevelse att få fotografera helt ensam på ön, verkligen storslaget och fascinerande, berättar Anders Bergön för SVT Nyheter Småland.

Norrsken

Polarsken på norra halvklotet kallas norrsken och är ett himlafenomen som uppstår när laddade partiklar (huvudsakligen elektroner) som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären.

I Sverige håller sig norrsken oftast ungefär över Kirunas latitud. Pajala är den ort som oftast har polarsken inom synhåll. Normalt kan norrsken ses i stort sett varje klar natt på höga latituder under den så kallade polarskensovalen

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.