Färre stick i fingret för diabetessjuka Oliver

Publicerad

Nu blir det lättare och billigare att kolla blodsockret även i Region Kronoberg. Fingersticken ersätts av en tunn nål som sätts in under huden och som sedan mäter blodsockerhalten kontinuerligt. I Kalmar har tekniken varit tillgänglig och kostnadsfri sedan länge. Och nu hänger Kronoberg på.

13-årige Oliver Johnsson ser fram emot detta:

– Jag behöver sticka mig säkert tio gånger om dagen. Det tar tid och fingertopparna har blivit fulla av ärr, säger han. Men i höstas fick han prova en så kallad CGM-mätare, så nu vet han vad han har att se fram emot:

– Det var väldigt enkelt och bekvämt.

”Störningsmoment i skolan”

För Olivers familj ändrades livet totalt när han fick typ 1-diabetes för ganska precis två år sedan. Mamma Maria Hörberg minns hur hon snabbt fick lära sig allt om sjukdomen, för att Oliver skulle må så bra som möjligt.

– Han har aldrig klagat på det ständiga stickandet, säger hon, men visst underlättar det när värdena tas automatiskt. I skolan har det naturligtvis varit ett störningsmoment att behöva ta blodprov flera gånger om dagen.

Mindre barn

Med en så kallad CGM-mätare sätts en liten nål in i patientens mage, som sedan kontinuerligt sänder information om värdena till en elektronisk apparat. Den kan också larma om blodsockervärdena närmar sig en kritisk nivå. Barnläkare rekommenderar framför allt att barn under sju år ska få tillgång till den här tekniken.

– Det som sitter kvar under huden och känner av blodsockervärdena är smalt som ett hårstrå, förklarar Jessica Alin, diabetessjuksköterska i Växjö. På det kopplar man på en liten sändare, som sänder trådlöst till insulinpumpen.

Helt och hållet slipper man inte undan sticken. Apparaten måste nämligen kalibreras, men i stället för tio stick om dagen blir det kanske bara två.

Tidig julklapp för Oliver

Det var hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg som vid sitt decembersammanträde fattade beslut om att säga ja till CGM-mätare, kostnadsfritt. Det har visserligen funnits möjlighet att få mätaren utskriven, men tillgången har varit begränsad. Och patienten har fått betala runt 1.400 kronor per månad.

Så den här CGM-mätaren blir som en julklapp?

– Ja, det kan man säga, skrattar Oliver Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.