Dan Eriksson, enhetschef Ortopediska kliniken, Pelle Gustafsson, LÖF (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) samt Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet. Foto: Johan Signert

Oskarshamns sjukhus prisas

Uppdaterad
Publicerad

Ortopedkliniken på Oskarshamns sjukhus får Reumatikerförbundets patientsäkerhetsstipendium för sitt arbete med att sänka antalet protesinfektioner.

– Oskarshamns ortopedklinik kan tjäna som modell för samtliga ortopediska och reumatologiska kliniker i Sverige, säger Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet.

Genom att hitta nya arbetssätt har personalen på kliniken lyckats minska antalet djupa protesinfektioner rejält under de senaste åren. Tanken med stipendiet är att stimulera till fortsatt utveckling av patientsäkerheten inom ortopedi. Stipendiet är på 25 000 kronor som går till personalen på kliniken.

”Fantastiskt arbete”

– Man gör ett fantastiskt arbete här på kliniken i Oskarshamn. Patienter från hela landet väljer att söka vård här för ortopediska åkommor, säger Anne Carlsson, ordförande reumatikerförbundet.

–  Att sätta in proteser gör vi inte bättre än andra landsting. Det jag tror skiljer ut oss är att vi jobbar med en helhetssyn på patienten, säger Dan Eriksson, enhetschef ortopedkliniken.

I sin motivering skriver juryn att:

”Oskarshamn har under många år arbetat med att sänka frekvensen protesrelaterad infektion, och kan nu visa upp siffror som bekräftar ett mycket framgångsrikt arbete till gagn för de patienter som opereras.”

Tidigare i år fick Oskarshamns sjukhus utmärkelsen bästa sjukhus i kategorin mindre sjukhus i tidningen Dagens medicins rankning. En stor anledning som då framhölls var just ortopedklinikens framgångsrika arbete.

1700 operationer per år

På ortopedkliniken i Oskarshamn gör man i dag samtliga knä- och höftledsoperationer i Kalmar län. Totalt uförs cirka 1700 operationer per år, av dem står protesoperationer i knä och höft för runt 500 stycken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.