Möt Ikeas nye vd med rötter i Småland

Uppdaterad
Publicerad

Ikea AB:s nye vd Michael Stjernquist är född och uppvuxen i Älmhult och SVT Nyheter Småland träffade honom på hemmaplan.

– Jobbet som sådant är ju ett jättespännande uppdrag och det är klart att det ger en extra krydda att det är i Älmhult och att komma hem.

Lång tid i företaget

Michael har jobbat inom Ikea i 13 år. Han började som finansansvarig för varuhuset i Kungens kurva i Stockholm och sedan dess har han haft flera chefsposter inom företaget.

Det nya jobbet innebär nu att Michael blir chef för ett supportcenter som hjälper till med service och kompetensutveckling för Ikea i hela Sverige med 350 anställda. Men som barn hade han inga som helst tankar på att en dag kanske jobba som chef.

– Det är inte så att jag har haft en utstakad plan ända från barndomen vad jag skulle göra som vuxen. Det var viktigare att spela fotboll på Älmekulla än att tänka på karriären.

Funnits med i bakgrunden

Som uppvuxen i Älmhult var Ikea en del av Michaels vardag och han hade många kompisar vars föräldrar jobbade på företaget. Hans egen pappa hade en stoppmöbelfabrik som levererade till Ikea.

– Så man kan lugnt säga att jag har heminredningsintresset med mig sedan barnsben. Där har också Ikea funnits med i bakgrunden även om det inte redan i ungdomen var ett medvetet val att jobba på Ikea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.