Nyfikna stör polisen vid olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Nu reagerar även polisen mot att allt fler nyfikna ofta samlas vid olycksplatser för att fotografera och filma det som hänt.

– Det är ett problem för poliserna på plats. De får lägga mycket tid på att få undan folk som inte har där att göra istället för att ägna sig åt det de ska, säger Lotta Petersson, tillförordnad gruppchef på polisen i Kalmar.

Lotta Petersson säger att de som bara är nyfikna i samband med olyckor riskerar att skapa problem som hotar både säkerheten och arbetsmiljön på olycksplatsen.

Polis nära att bli påkörd

Senast i förra veckan hade man problem med att hålla undan nyfikna när det skedde en olycka på Ölandsleden i Kalmar. En av poliserna på plats var även nära att bli påkörd.

– Räddningspersonalen måste få arbeta i lugn och ro. Det handlar om vår arbetsmiljö men det är även en säkerhetsfråga. Stannar man för att titta på till exempel en trafikolycka så är risken stor att fler olyckor inträffar för att man kanske bromsat in lite för snabbt eller ställt bilen på ett dumt sätt, säger Lotta Petersson.

Filmar och fotograferar

Som SVT Nyheter Småland tidigare har berättat så blir det allt vanligare att privatpersoner både filmar och fotograferar olyckor och bränder. Ett fenomen som dels är kränkande för den som drabbas av en olycka, men också alltså problematiskt för personal som jobbar på platsen.

Lotta Petersson tror att man till viss del måste lära sig att leva med fenomenet.

– Till viss del kan vi gå ut och informera allmänheten om hur man bör bete sig vid olycksplatser och även motivera varför. Men samtidigt så tror jag vi som jobbar inom exempelvis polisen kommer behöva hitta sätt att förhålla oss till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.