Foto: Hanna Nilsson/SVT

Odling flyttade in på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev Äppelvägens äldreboende i Färjestaden en hel trädgård rikare. Det var elever från Ölands folkhögskola som flyttade hela sin odling med alltifrån rädisor och gurkor till blommor och jordgubbar till boendet.

– Samarbetet gynnar både oss och de äldre på boendet. Eleverna får lära sig att odla och ta ansvar för plantorna över tid och nu när vårterminen tar slut så kommer plantorna till glädje och nytta på äldreboendet som kan njuta av det hela sommaren, säger Lars Gustavsson, lärare.

Odlingen har varit en del i undervisningen under våren för eleverna som gått praktisk inriktning på skolan. Och samarbetet med äldreboendet har gjort att man kunnat arbeta med odling trots att terminen tar slut i maj.

Bott i trädgård

På Äppelvägen är det personalen som kommer ansvara för att sköta odlingen och de boende får glädje av den genom att kunna smaka och känna på växterna.

– Många av våra boende har tidigare bott i hus och haft trädgård, det här väcker många minnen till liv, säger Jenny Westerlund, enhetschef Äppelvägen.

– I dag är roligaste dagen på hela projektet. Nu får man äntligen se hur alla blommor och växter kommit upp. Dessutom är det roligt att se hur glada och förväntansfulla pensionärerna är, säger Josefin Scher, en av eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.