Idag kallar sig Robert Hellberg för ölentreprenör. Foto: Danijel Ivic

Ölintresset blev hans yrke

Uppdaterad
Publicerad

Robert Helberg fotar öl, bloggar om öl, brygger egen öl och driver nu en ölfestival.

Det började som ett intresse för några år sen då Robert Helberg provade sig igenom det tillgängliga ölutbudet på Systembolaget. Han upptäckte nya smaker som han aldrig tidigare hittat i ett öl. I samband med detta började han fotografera öl och lägga upp bilderna på internet. Nu har intresset utvecklats till att bli ett yrke.

– Jag började utforska och titta vad som fanns i ölutbudet och hittade fantastiskt mycket intressant öl. Och på den vägen började jag lägga upp bilder på internet på vad jag drack för tillfället. Då var det många som ville att jag skulle berätta mer om ölet och då startade jag en blogg och började skriva om öl.

Han är helt självlärd och ser sig själv som en ölentreprenör. Med hjälp av internet och böcker har han lärt sig allt han kan. Robert är 31 år gammal och bor strax utanför Växjö med sin fru och barn.

Brygger egen öl

För ett och ett halvt år sedan blev Robert tillfrågad och att vara med och starta ett mikrobryggeri. Beslutet var lätt och han hakade på direkt. Han ser ljust på framtiden som mikrobryggare.

– Mikrobryggerier är en bestående trend skulle jag vilja säga. Tittar man i backspegeln till  2008-2009 så hade vi ungefär 30 bryggerier i Sverige, idag har vi ungefär 150. Utveckligen har bara exploderat. Efterfrågan har ökat och i takt med det så måste tillgången finnas.

Att göra egen öl är inte så svårt som man kan tro säger Robert. Utmaningen ligger i att få ölet att smaka likadant gång efter gång.

Återkommande ölfestival

För andra året i följd så arrangerar Robert en ölfestival i Växjö i samarbete med en lokal krog. Det är en endagsfestival med ölprovning, föreläsningar och utställare på plats. Tanken är att besökarna ska vidga sina vyer och lära sig mer om smakerna och få möjligheten att träffa människorna som gör ölet.

– Hela syftet med festivalen är egentligen att människor ska få upptäcka och dofta och smaka och träffa alla bryggare och utställare som finns på plats. Det är en väldigt lugn och ordnad tillställning, folk som kommer dit är genuint intresserade och vill lära sig mer. Jag brukar säga att lite av min ambition är att folk ska dricka mindre och dricka bättre.

Förra årets festival blev en succé och inför årets ölfestival så fördubblades antalet biljetter och det finns planer på att utöka ytterliggare.

– Vi vill inte växa så väldigt mycket mer utan vi vill ligga nånstans där vi är idag med 800 besökare, kanske att vi utökar något till att vi kan ta in 1500 besökare. Den här festivalen är gjord av människor som brinner för det här och det handlar om att det ska vara en bra och trevlig festival där människor känner sig välkomna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.