Omvårdnad i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

En av världens skickligaste undersköterskor jobbar på akuten i Ljungby, och nu har hon fått medalj som bevis på sin skicklighet.

I början av augusti lämnade tjugoåriga Julia Lundin Småland för att tävla i Worldskills competition, yrkes-VM, i Brasilien. Nu är hon tillbaka på svensk mark med hederspriset  ”Medallion of excellence”.  Till vardags arbetar Julia Lundin som undersköterska inom Region Kronoberg på akutmottagningen vid Ljungby lasarett. Förra året blev hon bäst i Sverige inom vård och omsorg och kvalificerade sig därmed till yrkes-VM i Brasilien.

Över 1200 personer under 23 år har tävlat i olika yrkeskategorier. Inom vård och omsorg bedömdes Julia och 15 andra deltagare i såväl praktiska som teoretiska moment. Efter fyra intensiva dagar i São Paulo slutade Julia på sjätte plats.

– Målet var en medalj så just när vi fick veta resultatet så var det jättejobbigt. Nu kan jag äntligen uppskatta det. Är man till exempel sjätte bäst i världen i höjdhopp eller skidskytte så är det jättestort, så det är ju jättestort att vara sjätte bäst i omvårdnad också. Det är verkligen inte fy skam, säger hon och ler.

Inte lottlös

Julia behövde trots allt inte lämna Brasilien utan en medalj. Eftersom hon uppnåde ett visst antal poäng under tävlingen tilldelades hon hederspriset ”Medallion of excellence”, ett bevis på att hon uppnår världsklass i sitt yrke.

– Det är ju en pepp och ett härligt bevis på att man är duktig på det man gör. Man har bara fått höra det tidigare, men nu finns det något fysiskt att ta på, säger hon.

Catarina Lindahl-Petäjä, samordnare för Vård- och omsorgscollege i Kronoberg, har följt Julias resa som undersköterska. Hon hoppas att framgångarna kan inspirera andra att välja samma yrke.

– Jag tror att det sätter lyset lite grann på vård- och omsorgsbranschen. Jag hoppas verkligen att Julia kan bli en förebild så att både unga och vuxna väljer ett jobb inom vård och omsorg, inte bara i Kronoberg utan i hela landet, säger Catarina Lindahl-Petäjä.

I inslaget ovan berättar Julia Lundin om hur tävlingsmomenten såg ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.