Oväntat besök på grisfarm

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen förstör inte bara odlingar och trädgårdar, nu sätter de även spår i grisbesättningarna.

Vildsvinen blir ju fler och fler och ställer till problem för bönderna.

Grisbonden Erik Nilsson i Viås utanför Braås norr om Växjö fick plötsligt en dag en ovälkommen överraskning...

– Jag såg ju aldrig vildsvinet, utan jag märkte senare att mina suggor hade blivit dräktiga. Och då var det inte mycket att göra åt.  Jag hade ju inte ställt dit någon galt, så det fanns ju bara en möjlighet; att det var något vildsvin som hade gjort vid suggorna, berättar grisbonden Erik Nilsson.

– Det var ju lite oväntat, man kände sig ju dragen vid näsan. Det var ju inte det som var planerat, säger han och skrattar.

Håriga och fläckiga

Hans vanliga ekologiska tamgrisar går utomhus i några hagar ett par kilometer från gården i trakten av Braås utanför Växjö.

I hagen bredvid går hans mer ovanliga grisar. De är alltså en blandning av vildsvin och tamgris – lite hårigare och fläckiga. De växer inte heller lika snabbt och kräver mer foder, så det ovälkomna besöket kan bli en dyr affär.

Men ska det vara så svårt att hålla vildsvinen borta?

– Jag har satt upp fårnät och eltråd både utvändigt och invändigt. Så jag vet inte vad jag ska göra mer. Att bygga någon slags mur kanske, men då blir det för dyrt. Då kommer köttet kosta flera tusen kronor kilot, säger Erik Nilsson.

Köttkontroll

Jordbruksverket vill helst inte se den här korsningen av grisar, orsaken är att det är oklart vilka smittor vildsvinen kan föra över till tamgrisar.

Så det lär inte bli några större besättningar med blandgrisar i framtiden, men Livsmedelsverket har inga invändningar mot att köttet säljs om det bara kontrolleras på rätt sätt.

Erik Nilsson hoppas nu i alla fall på att få bra betalt för sitt ovanliga griskött som plåster på såren.

Och inför framtiden rycker han mest på axlarna...

– Helst skulle jag vilja se vildsvinen utrotade men nu finns de ju här, så då får vi leva med dem, säger Erik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.