Foto: SVT

Chockad personal i Ljungby får stöd efter dödsfallen

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dog på ett äldreboende i Ljungby efter misstänkt matförgiftning. Personalen som lagade maten, som de äldre blev sjuka av, erbjuds nu stöd av kommunen.

– Just nu handlar det om att ta hand om personalen som är förtvivlade, säger Mariana Axelsson, kostchef i Ljungby kommun.

Mariana Axelsson berättar att de anställda inom kostenheten har tagit det inträffade väldigt hårt och att hon nu gör allt hon kan för att stötta dem.

Enligt Ljungby kommuns informationschef erbjuds nu all berörd personal krisstöd:

Matförgiftning på äldreboende

– Vi har kopplat in vår företagshälsovård och erbjuder genom dem samtalsstöd för den som vill, säger Carina Karlund, till SVT Nyheter Småland. 

Uppmanar anhöriga att hålla sig borta

Carina Karlund berättar också att de inte fått några reaktioner från de anhöriga till de boende.

– Det är ju en vanlig smitta det här viruset så folk är nog inte helt chockade, säger hon.

Kommunen rekommenderar anhöriga till de boende att inte besöka sina släktingar så att inte smittan spridas vidare ännu mer. Men något formellt besöksförbud kan de inte utfärda.

– Den som bor på ett äldreboende har ju samma rätt att bestämma vem som ska få komma in i deras hem som alla andra har, säger hon till SVT Småland.

Tre nya fall

Ytterligare tre personer som bor på äldreboenden i Ljungby har insjuknat i magsjuka sedan gårdagen. 

Enligt Rosa Morales, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ljungby kommun, är de nya fallen inte smittade av maten utan av dem som blev smittade i den första omgången.

– I övrigt är läget stabilt, säger hon till SVT Nyheter Småland.

En person vårdas fortfarande på sjukhus efter det första utbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet