Foto: Peter Karlsson

Man stal brödbil och stoppade buss med skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

En 37-årig narkotikapåverkad man stoppade en skolbuss för att få skjuts in till Nybro, men innan det hade han stulit en brödbil och flytt från polisen.

Den ovanliga bilstölden skedde tidigt på tisdagsmorgonen. I samband med en brödleverans hoppade en man in i brödbilen och gav sig av på en vådlig färd genom Kalmar. Polisen  fick in en rad samtal från morgontrötta Kalmarbor som mött brödbilen som körde zick zack över vägen. Bilen ska också ha kört mot trafiken på E22. I Berga industriområde i Norra Kalmar tog polisen upp jakten.

– Det här gick så jäkla dant att så jag har en notering att polisen ska ha ropat över radion att ”Det smäller snart!”. Då beordrade vakthavande att man skulle avbryta efterföljandet, berättar Johan Bruun som är pressinformatör på polisen i Kalmar.

För att inte riskera säkerheten för andra trafikanter slog polisen av på takten och lät brödbilstjuven komma undan.

– Vid det läget hade vi fått in så mycket uppgifter att vi hade en klar bild av vem föraren var, en man född 1978.

Buss med skolbarn

Polisen fortsatte att få in rapporter från allmänheten och strax innan klockan åtta visade det sig att mannen parkerat brödbilen vid en bilverkstad i Gummarsmo utanför Nybro. Rickard Meyer arbetar som kundmottagare på bilverkstaden och trodde först att en kund parkerat utanför.

– Vi hörde hur det dunkade inne i ett däckförråd, då var han där inne och hade tagit en hammare. Så ville han att chefen här skulle köra honom härifrån. När vi vägrade skjutsa honom in till Nybro gick han ut på stora asfaltsvägen och stoppade en buss full med barn, säger Rickard Meyer. Då hade han hammaren med sig.

Framme vid skolan gick polisen in i bussen och grep honom. Mannen ska då ha hotat en polisman med hammaren, och 37-åringen ska enligt polisen också ha gjort motstånd utanför bussen.

Pratat med skolkuratorn

– Det ska ha varit lugnt på bussen. Vad jag förstår ska de inte ha upplevt något väldigt annorlunda, säger Heinz Rejdvik, rektor högstadiet Madesjöskolan. Däremot kan gripandet ha upplevts som dramatiskt av vissa elever. Jag vet att någon elev har pratat med vår skolkurator, fortsätter han.

Mannen har nu en diger lista över brottsrubriceringar mot sig. Han är misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov olovlig körning, stöld, försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, olaga intrång och ringa narkotikabrott. Under tisdagseftermiddagen anhölls 37-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.