Polisen som blev känd i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vi träffar Scott Goodwin, den så kallade ”Facebookpolisen”, som blivit känd i hela landet för sina minst sagt annorlunda uppdateringar.

Den här artikeln är skriven i augusti 2012.

– Jag tycker det är otroligt spännande att göra nya saker och göra dem bra. Man kan göra vad som helst men om inte gör det bra så är det ingen mening. Som Facebook till exempel, första gången jag öppnade Facebook var för ett år sedan och jag tycker att det är jättekul , säger Scott Goodwin, polis i Växjö.

Scott Goodwin, mannen, polisen, legenden, har en minst sagt gedigen meritlista. Som 17-åring tog han värning i den australiensiska flottan. En tid senare tjänstgjorde han som bombdykare under Gulfkriget, han har planerat skydd för OS-arenan i Sydney 2000, röjt minor i båthamnar och utbildat sig till polis inte mindre än 2 gånger, både på australiensisk och svensk mark.

Kärlek under OS

Scott träffade sin svenska fru under OS i Sydney och kom till Sverige för drygt 20 år sedan. Men kontrasten att flytta från en kontinent till en annan har bara gjort honom tryggare och starkare som polis.

– Att jobba som polis på gatan i Sverige är i precis likadant som i Australien. Det är samma sorts brott och samma sorts brottslingar. Det är inga problem alls. Språket däremot är den största skillnaden, säger Scott Goodwin till Smålandsnytt.

Släkten borta i Australien består till stor del av ambulansförare och inte minst poliser, ett yrke som blivit tradition i Goodwinfamiljen.

– Om man räknar ihop alla år som vi har arbetat inom ambulansen och polisen så blir det totalt 330 års tjänst. De har till och med namngett en gata efter vår familj. Lite häfigt och lite pinsamt också, berättar Scott.

Jakten på ”alkoholbusken”

Under det senaste året har Scott Goodwin kanske mest blivit känd som ”Facebookpolisen” med tanke på de statusuppdateringar han gör i polisens namn. I somras fick ett av hans inlägg kring en alkoholpåverkad 16-åring stor uppmärksamhet över hela landet med övervägande positiva reaktioner. Han är känd för att på ett humoristiskt sätt beskriva polisens vardag, nu senast letar han efter den så kallade alkoholbusken.

– Haha, ofta när vi pratar med ungdomar och frågar var de har fått alkoholen ifrån så säger de ofta att de har hittat den i en buske härborta. Den här busken vill jag gärna hitta var den ligger, så jag efterlyste den på Facebook. Och vi har hittat en som jag la ut på Facebook och den finns i tryggt förvar hos polisen.

När Smålandsnytt frågar hur Scott Goodwin själv var som 16-åring bara skrattar han.

– Haha, inga kommentarer...

Följande är inlägget som Scott Goodwin skrev på polisens hemsida:

Ett litet tips till ungdomar. Om du är 16 år gammal, berusad och håller i en petflaska full med sprit är det inte särskilt smart att skrika ”F&#K THE POLIS” när vi går förbi. Om du tänker göra det ändå se då till att du åtminstone kan springa hyfsat fort!! Jag vet inte vad som var mest pinsamt för killen som gjorde det inatt – att han blev fångad av en 40 år gammal polis i full utrustning eller att hans mamma kom till polishuset för att hämta honom kl. 03.00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.