Polisen varnar för personer som samlar in pengar till blufforganisationer. Foto: Polisen Halland / TT

Polisen varnar för blufforganisationer

Uppdaterad
Publicerad

Växjö, Hässleholm, Örebro och Falkenberg är några av flera orter som drabbats av bluffinsamlingar i sommar.

Enligt polisen handlar det om kringresande som försöker lura människor på pengar genom att utge sig för att samla in pengar till föreningar eller organisationer.

Bluffinsamlingar

– Om man vill att pengar ska gå till hjälporganisationer så ska ni inte lämna pengar till det här, råder kommissarie Tommy Nyman som vill varna för bluffinsamlingarna.

Det gäller en grupp personer som uppger sig representera en organisation eller ett nätverk. Men bluffinsamlingarna är inget nytt fenomen, enligt Hallandspolisen. De har nyligen förhört två av dem som misstänks ligga bakom.

”Ofta samma typ av papper”

Enligt polisen handlar det om en grupp kringresande EU-medborgare. Utmärkande för de som ägnar sig åt denna bluffverksamhet är deras tillvägagångssätt. Ofta bär insamlarna med sig papper med en handikappsymbol och en svensk flagga på. En del utger sig för att vara döva, en bluff som Sveriges dövas riksförbund flera gånger varnat för.

Kontrollera 90-konto

Gemensamt för bluffinsamlingarna är också att de ber om pengar på plats. Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII) rekommenderar alla som vill skänka pengar att kontrollera om insamlingen har ett 90-konto.

– Har man ett 90-konto så är det en organisation som man i grund och botten ska kunna lita på, säger FRII:s generalsekreterare Maria Ros Jernberg.

”Slår tillbaka på de seriösa”

Hon menar att en 90-organisation aldrig skulle använda sig av metoder som går ut på att givare luras och kanske även pressas att skänka pengar.

– I slutändan slår det tillbaka på de seriösa organisationerna. Det här skapar rädsla hos människor, säger Maria Ros Jernberg.

Kolla upp organisationen innan du skänker

Har organisationen 90-konto? Det är bra att känna till att bara ideella föreningar, trosamfund och stiftelser kan beviljas 90-konto. Privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar får det inte.

Har personen som samlar in pengar på gatorna någon slags intyg eller id-kort från organisationen?

Kolla upp om organisationen har en hemsida med trovärdig information.

Se om organisationen och insamlingen har en kontaktperson som kan ge ytterligare information.

Finns en årsredovisning från organisationen som går att få tag på?

Källor: FRII, Svensk Insamlingskontroll och polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.