En selfie med prins Daniel fick avsluta besöket på Lars Kaggskolan i Kalmar. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Prins Daniel gav företagsråd till gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Att våga satsa och våga misslyckas var två viktiga budskap när prins Daniel tillsammans med en grupp entreprenörer besökte en gymnasieskola i Kalmar.

– Detta kan ha varit det bästa som hänt under hela gymnasietiden, säger Nellie Andersson.

Hon går sista året på Lars Kaggskolan i Kalmar. Sedan någon månad tillbaka driver hon ett UF-företag där hon bland annat säljer ridlektioner. I framtiden hoppas hon kunna fortsätta med företagandet.

– Det är det jag brinner för. Jag skulle verkligen vilja fortsätta med det.

Hampus Jansson går också sista året på gymnasiet och tycker att mötet med prinsen och entreprenörerna var givande.

– Jag tycker det var lärorikt. Jag fick med mig många bra tips för framtiden.

Tips och råd

Dagen inleddes med scensamtal i skolans hörsal där prins Daniel tillsammans med entreprenörerna Martin Lorentzon från Spotify, Caroline Valerud från Volument och Sofie Stenmark från Yollibox samtalade kring företagandets utmaningar. Sedan följde samtal med en mindre grupp elever som fick tips och råd kring företagande.

Viktigt att våga

Besöket på skolan skedde inom ramen för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins projekt Prins Daniels Fellowship. Projektets syfte är att få fler unga människor att se entreprenörskap som ett alternativ. Man vill också bidra till en mer tillåtande attityd till risk och misslyckande.

– Det finns ett stort behov av att skapa fler arbetstillfällen. Vi kan inte lita på att de stora företagen ska anställa alla unga. Vi vill missionera budskapet att man måste våga och att misslyckanden bara är erfarenheter, säger prins Daniel.

Hans mest konkreta tips till unga som vill starta företag är att prata med någon vuxen med erfarenhet.

– Hitta någon vuxen som startat företag och som det går bra för. Prata med den personen så slipper åtminstone göra de enkla misstagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.