Arkivbild SVT

Obehöriga tar sig in på skjutfält

Publicerad

Mitt under pågående övningar på skjutfältet i Kosta har flera privatpersoner tagit sig in på området. Problemet har ökat och nu är oron stor över att en allvarlig olycka ska inträffa.

– Det senaste halvåret har vi haft tre tillbud där personer gått in på området under skjutning, säger Michael Carlsson som är skjutfältschef på Kosta övnings- och skjutfält.

Personerna har upptäckts i tid så olyckor har undvikits, men nu är oron stor för att en olycka ska inträffa.

– Vid alla vägar in till fältet finns stora förbudsskyltar av olika slag, att det är farlig verksamhet som pågår. Vi har även information på andra språk, men ändå går personerna in, säger Michael Carlsson.

 – Det handlar inte bara om att man utsätter sig för livsfarlig fara, man begår även ett brott när man tar sig förbi de stängda bommarna.

Ett arbete pågår nu för att göra det extra tydligt att skjutningar pågår. Kosta övnings- och skjutfält används mer än 300 dagar per år.

– Det är inte inhägnat område, men runt skjutfältet finns 1300 skyltar – ett så kallat juridiskt stängsel. I samtliga tre fall har det varit cyklister som haft järnvägen mellan Lessebo och Målerås som utflyktsmål, avslutar Michael Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.