Jimmy Mouratidis höll fast mannen som trillat i vattnet över vattenytan i 25 minuter i väntan på hjälp. Foto: Helmuth Peterson

Räddade kunden från att drunkna

Uppdaterad
Publicerad

Bartendern berättar om den dramatiska räddningen i hamnen i Kalmar.

Den 65-årige mannen hade som vanligt varit på besök på restaurangen Stars and stripes i närheten av gästhamnen i Kalmar. Eftersom han är en stamkund hade bartendern Jimmy Mouratidis och hans kollega extra koll på mannen när han skulle ta sig hem. Båten han bor på ligger förankrad på andra sidan hamnbassängen och från trappan på restaurangen såg Jimmys kollega hur mannen plötsligt försvann.

– Då sprang jag till bilen och körde bort dit. Jag ropade efter honom och hoppade upp på båten. Då hörde jag ett ljud i vattnet och såg att han låg där nere.

Jimmy Mouratidis sträckte sig efter mannen i vattnet och fick tag i honom.

– Jag höll i honom med ena armen och klamrade mig fast i båten med den andra. Jag låg konstigt så det blev tungt, säger han.

Inget svar på SOS alarm

Han lyckades samtidigt ringa 112 två men efter tio signaler utan svar lade han på och ringde istället sin kollega som larmade SOS.

– Till slut sa jag ”snälla ta tag i min fot annars ramlar jag i med”. Med armen fri fick jag tag i en boj som jag kunde kasta i. Men han kom ju inte upp på den eftersom han var tung och nedkyld.

Jimmy bedömer att 65-åringen måste ha legat i vattnet minst 20-25 minuter. Kalmar brandkår uppskattade tidigare att mannen varit i vattnet kortare än så.

– Ja, det här de säger att det bara var tio minuter stämmer inte. Jag var där i säkert en kvart innan jag kunde resa mig, och då kom samtidigt hjälpen.

Ont i kroppen

Dagen efter händelsen är Jimmy Mouratidis skärrad men lättad över att det hela slutade lyckligt.

– Nu är jag öm i hela kroppen. Man känner i kroppen hur mycket man höll i. Det är ju tungt att hålla någon i vattnet, samtidigt kan man ju inte släppa. Jag är glad att han lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.