Rättegång för OKG-intrång avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på villkorlig dom och böter för de 19 Greenpeace-aktivister som tog sig in på kärnkraftverket.

Nitton personer åtalades för olaga intrång efter en aktion mot Oskarshamns kärnkraftverk i mars 2014. Gruppen av aktivister tog sig förbi flera staket och klättrade upp på ett reaktortak.

Nu har rättegången avslutats och åklagare Magnus Ling vid åklagarkammaren i Kalmar yrkar på villkorlig dom och böter. Han har tidigare beskrivit tilltaget som en ”välorganiserad och välplanerad aktion” och anser att brottet är grovt. Han väljer dock att inte yrka på fängelse, eftersom det enligt praxis endast dömts ut i fall av olaga intrång där skadegörelse utförts, vilket inte var fallet här.

Greenpeaceaktion på OKG

Varför betraktar du ändå brottet som grovt?

– Det är framför allt på grund av olägenheten. Det är 2 000 människor som inte har kommit till jobbet, det har kostat företaget 20 till 25 miljoner och det är ett särskilt skyddsobjekt, säger Magnus Ling till SVT Nyheter Småland.

Vittnen kunde återkallas

Rättegången var beräknad att pågå fram till i morgon fredag, men avslutades redan i dag, eftersom åklagaren kunnat återkalla ett antal vittnen efter att de åtalade i början av rättegången erkänt.

– De erkände en rad faktiska omständigheter, tidigare har det varit väldigt tyst, säger Magnus Ling.

Däremot har det inte gått att fastställa vem eller vilka som lett eller planerat aktionen, något som Magnus Ling menar inte har betydelse för utfallet.

Dom meddelas den 5 november klockan 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet