Råttor blir ett allt vanligare skadebekymmer

Publicerad

Sedan 2008 har Anticimex fördubblat antalet utförda råttsaneringar. I Kalmar och Kronobergs län genomfördes under förra året totalt 1057 råttsaneringar.

I år har siffran redan passerats och ligger nu på 1428 stycken utförda råttsaneringar. Det finns flera teorier kring varför råttorna ökar.Skadedjurshanterarna på Anticimex tror att det bland annat kan handla om sättet vi lever på. Att fler människor rör sig ute, kring restauranger och att vi kastar mat på platser där det inte ska slängas.

– Om det kommer råttor så vill de ha föda och skydd, säger Glenn Gustafsson på Anticimex i Växjö.

– Man får se till att man inte har en massa mat som ligger ute, förvaring av äpple, eller varmkomposter som är misskötta ska man inte heller ha, säger han. Se till att man har ordning och reda i trädgården, inte allt för uppställt runt huset så råtterna kan få skydd.

Lika effektivt

Lite allmän koll efter råtthål och man ska också sköta matningen av fåglar och inte bara ösa ut fågelmat.

– Både råttor och möss kan ju vara extremt destruktiva och i en del fall orsakar de till och med bränder när de gnager på kablar, men de kan ju också förorena produkter så de orsakar extremt stora skador hela tiden, säger Thomas Westman som arbetar med att utveckla mekaniska fällor.

Mycket handlar just nu om att använda sig av mekaniska fällor, och de har visat sig vara minst lika effektiva som olika typer av bekämpningsmedel.

– Du risker ju inte att förgifta människor och djur och du slipper problemet med att du bygger upp resistens i gnagarpopulationen, säger Thomas Westman.

– Jag tror att de mekaniska fällorna är framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.